Algemene

punten

Alle Collega’s

De volgende punten zijn voor iedereen belangrijk.

  • Het bestek mag pas worden meegenomen wanneer de gast zelf aangeeft dat ze uitgegeten zijn of wanneer de keuken gesloten is. In een situatie dat de gast de lepel bij het dessert op een bordje laat liggen en deze op de hoek van de tafel schuift om mee te nemen zou je wel kunnen vragen of er nog desserts aankomen en de lepel dus bewaard moet worden. Geven ze op dat moment aan dat ze uitgegeten zijn kan je al het bestek meenemen.
    • Hierbij zit een groot verschil. Is je vraagstelling enkel ‘Zijn jullie uitgegeten?’ kan het overkomen alsof je de gast wegkijkt. Ze hebben immers nog tijd om te bestellen. Indien je iets benoemd als ‘Mag de lepel mee, of komen er nog wat lekkere desserts aan?’ Komt dit voor de gast niet over alsof je ze weg wilt hebben.
    • Placemats dienen altijd te blijven liggen.
  • Zorg ervoor dat je altijd je glas en sloof opruimt. Indien je dit vergeet moet een ander jouw spullen opruimen;
  • Wanneer je op eten lopen gepland staat en de gast vraagt om een drankje, geef dan aan dat jij hun gastheer/-vrouw zal sturen voor ze. Geef daarna aan de juiste persoon door dat tafel x wat te drinken wilt of sla het knopje ‘Vraagt om dranken’ aan in de kassa bij ‘Verzoeken’.
  • Bij het eten lopen dien je altijd het meest rechter, gesorteerde, dienblad te pakken. Tenzij anders aangegeven door de pas;
  • Degene die de bijvul doet, dient de kratjes hoek netjes achter te laten. Dit houdt in: karton opruimen, ginger ale & Jus flessen naar beneden, kratten met lege flesjes naar beneden en sorteren, overige kratten zoals het gele krat naar beneden;
  • De stoelen en banken moeten met de hand worden nageveegd, niet met een doek. Zo voel je tenminste de kruimels.
  • Wanneer je een kop koffie voor jezelf maakt, pak dan de suiker uit het bakje bij de afwas;
  • Wanneer je dranken loopt en er ook een fles water is verkocht, loop je te alle tijden eerst het water. Zo begint de tafel met water en brood.

Gastheer/-vrouw

Om voor iedereen dezelfde richtlijnen te bieden onderstaand een puntenlijst die je onder de knie dient te krijgen bij het functioneren als gastheer/-vrouw. Al deze punten zijn voor de algehele service erg belangrijk, ook al lijkt het soms het kleinste detail.

  • De broodmandjes dienen tijdig te worden uitgehaald. Dit is immers het voorafje. Bij het hoofdgerecht dient deze in ieder geval weg te zijn;
  • Wanneer je een fles water verkoopt dien je deze te alle tijden in te schenken. Je hoeft dit dus niet aan de gast te vragen. Je serveert de glazen bij het bestekbordje uit & schenkt deze vervolgens tot aan het lijntje op het glas in;
  • Wanneer de fles water/wijn van de gast leeg is & ze geen nieuwe willen dien je de fles, koeler & glazen mee te nemen;
  • Wanneer je een fles wijn verkoopt dien je als volgt te werken:
    • Breng de fles en glazen aan tafel;
    • Serveer de glazen op de juiste plek, met het logo naar de gast toe;
    • Presenteer de wijnfles en vraag of er iemand wilt voorproeven;
    • Indien dit het geval is kan je voor één persoon een klein beetje inschenken om de wijn te laten proeven;
    • Indien dit niet het geval is schenk je de wijn ongeveer op de normale hoeveelheid in.
  • Wanneer je een fles wijn hebt verkocht dien je te alle tijden de wijn bij te schenken gedurende de avond. Dit hoort ook bij de belevenis van de gast. Houdt er rekening mee dat dit niet optioneel is. Maak er dus een service moment van. Vraag ook of de wijn lekker is, je hebt iets aangeraden, met een gerecht zou je dit ook doen;
  • Benoem de kaartwijnen bij verkoop ook echt als kaartwijn;
  • Er is altijd wel wat te doen in jouw wijk. Kijk dus verder dan alleen lege flesjes & glazen; 
  • Onder een cocktail & het bierglas dient altijd een viltje te worden gelegd;
  • De uitleg en verwoording van de Early dinner dient op de juiste manier te gaan. Benoem het altijd op een manier alsof je de gast een reminder komt geven zodat ze zelf niet op de tijd hoeven te letten. Hierover is meer te vinden op Gastheer/-vrouw;
  • Benoem te alle tijden na de uitleg dat jij de gastheer/-vrouw bent & je naam;
  • Wanneer de gast aan de desserts begint, vraag dan of ze nog iets na lusten. Dit kan koffie zijn, maar ook zeker wat anders. Benoem dus wat opties zoals een likeurtje, een special coffee of een Espresso martini;
  • Wanneer de gasten uitgedronken zijn, haal je het lege glaswerk zo snel mogelijk uit. Dit is namelijk erg fijn voor je collega’s achter de bar;
  • De sopjes weggooien is een taak van de gastheer/-vrouw. Check dit dus voordat je de uren opschrijft.

Bar 

De bar is een belangrijk onderdeel van het restaurant. Zowel bij de werkwijze als schoonmaak zijn de volgende punten erg belangrijk. Als echte Barkeeper zorg je er dan ook voor dat jouw bar strak op orde is.

  • De wijn dient tot onderaan de M te worden ingeschonken. De wijn moet de letter aanraken, niet de bubbels van de wijn;
  • De cocktailhoek hoort aan het begin van de dienst goed te worden voorbereid. Zorg ervoor dat je netjes werkt en dus ook al ruimte hebt gemaakt om de munt, gedroogde limoen & ananasbladeren neer te zetten;
  • Wanneer de bijvul gedaan wordt of gedaan is, is het altijd een must om te controleren hoe er wordt ingepakt. De rijen horen netjes strak te zijn;
  • Wanneer de schoonmaak begint dien je niet simpelweg een doekje over de bar te doen. Vanwege de producten die we bij de bar gebruiken dient het echt goed te worden schoongemaakt. Ga dus goed na of jij ff snel een doekje erover heen haalt of het daadwerkelijk schoonmaakt;
  • Bij het achterlaten van de bar hoort alles schoon te zijn voor je collega de volgende dag. Dit geldt dus ook voor de ijsmachine, deurtjes, hendels van de koelingen etc. Dit geldt ook zeker voor het koffieapparaat en eromheen;
  • Doordeweeks sta je alleen achter de bar. De richtlijn hierbij is dat je de bar dan ook alleen aan kan inclusief glaswerk bijhouden;
  • Alle koelers dienen na gebruik direct te worden schoongemaakt voordat je ze terug zet.
  • De bar hoort netjes te worden gesloten. Vergeet dus ook niet de dingen aan te vullen zoals ananasbladeren, rietjes & viltjes;
  • Bij het koffieapparaat moet er goed worden geragd, ook achter de zwarte uitloop moet worden schoongemaakt.